Friday, 6 January 2012

PERCATURAN KEHIDUPAN~~


Hidup ini tidak semudah kita membaca ABC ataupun menulisnya. Kehidupan yang baik harus di cari dengan usaha kita sendiri dan jangan sekali meminta-minta jika kita masih berkemampuan untuk berusaha. Hasil yang kita dapat dari usaha sendiri lebih terasa nikmatnya dari mengharapkan pertolongan orang lain.
Permulaan hidup berdikari selepas belajar tanpa tanggungan dari ibu bapa memang agak perit dan jika tersilap percaturan hidup boleh menjerumuskan kita ke jalan yang salah. Tapi selagi kita tak berani mengorak langkah ke depan sampai bila pun hidup kita tidak berubah. Trend hidup sekarang bukan lagi seperti dulu. Sekarang semuanya kena bersaing dan kena pandai mengambil peluang yang ada di depan mata mahupun tersembunyi kerana hidup ini tidak semudah ABC.
Bila dah dapat peluang mestilah jalankan amanah itu dengan baik. Selain itu, kena bijak mencari peluang lain yang ada kerana hanya berlandaskan satu kerja tak dapat mengubah hidup kita ke arah yang lebih selesa. Untuk terus hidup di era globalisasi ini kena berani untuk mencuba.  Jadi kita kenalah berani untuk mencuba sesuatu perkara baru. Tapi nak cuba perkara baru pun bukan main redah je. Kita kenalah buat soal selidik dulu segala kelebihan dan keburukan supaya tidak tertipu kerana hidup ini tidak semudah ABC. Kalau tak dipecahkan ruyung mana nak dapat sagunya?
Sibuk mencari bekalan hidup di dunia jangan pula dilupakan bekalan di akhirat begitu juga sebaliknya. Biarlah seimbang kedua-duanya. Kita mesti ada plan jangkamasa panjang dan simpanan masa depan kerana hidup ini tidak semudah ABC. Semoga tahun 2012 memberikan kita semua sinar kebahagiaan dan dimurahkan rezeki. Amin…
(copy & paste)


No comments:

Post a Comment